Wollen ondergoed: waarom zou je?!
Wollen ondergoed?!
Waarom zou je?
Tja, waarom eigenlijk niet? Iedereen heeft te maken met torenhoge gasrekeningen, en het dragen van een wollen onderlaagje is dè eenvoudigste manier om je thermostaat een paar graden lager te zetten, zonder dat je in hoeft te leveren op warmte.
Klinkt best goed toch?
Maar hoe zit dat eigenlijk met dat wollen ondergoed? En prikt dat niet ontzettend?
Als je voor het eerst denkt aan wollen ondergoed, zijn dat vaak de eerste vragen die in je opkomen. Het is dan ook niet voor niets dat dat een van de vaakst gestelde vragen is. En, het is eerder regel dan uitzondering dat mensen zowat getraumatiseerd bij ons binnen komen. Wollen ondergoed; de gedachte alleen al! En waarom zijn wij dan tòch zo enthousiast, eigenwijs en volhardend?
Heb je even?
Als jij het koud hebt, welke tip krijg je dan vaak? Juist: Laagjes, laagjes laagjes. En dat is niet voor niets. Laagjes tussen je kleding, is als een isolerend laagje om je lijf. Warmte wordt vastgehouden en als je gelukt hebt, draag je kleding van natuurlijke stoffen en ademt het ook nog zo'n beetje. Opgelost toch?
Ja, dat zou je inderdaad zomaar kunnen denken. Ware het niet, dat je vaak meerdere lagen aan moet doen, om dat effect te krijgen en te houden. Als je buiten bent is dat vaak geen probleem. Maar WAT nou als je ergens naar binnen gaat, waar het warm is? Juist, dan heb je het weer veel te warm. Alles moet weer uit, en meestal heb je inmiddels natte oksels gekregen. Katoen wordt nat, en je koelt vervolgens als een razende weer af. Een hoop gedoe hoor, je een beetje warm willen houden.
Het kan veel eenvoudiger.
Wol is een holle vezel, deze neemt de warmte van je eigen lijf aan, en isoleert. Je voelt de bui al hangen waarschijnlijk... Door laagjes aan te trekken, boots je eigenlijk de wol na! En dat klopt, als een zwerende vinger. Daarnaast heeft wol schubben. Deze gaan open bij (te) veel warmte, en dicht bij koude. Zou je wol dragen, dan hoef je je dus niet steeds aan- en uit te kleden. Eigenlijk doet de wol dat werk voor jou. Je hoeft daarom veel minder lagen aan, je zweet amper en om dat wol wel 30% van je vocht kan opnemen, zonder koud aan te voelen blijf je je, onder welke omstandigheden dan ook, behaaglijk voelen.
Niet TE warm, en ook niet TE koud. Dat is precies de reden, waarom wij vinden dat er geen wol seizoen is, maar dat het ALTIJD wol-seizoen is.
Mooi verhaal, lekker kort, maar wol PRIKT!
Dat klopt, als je wollen kleding hebt van ruwere wol (zoals waar de borstrokken en maillots van vroeger van werden gemaakt) dan prikt dat. Een andere reden waarom jij denk dat wol je prikt is omdat wol eigenlijk altijd wordt gemixt met een synthetische vezel. Heb jij wel eens een synthetisch shirt uitgetrokken? En herinner je je nog wat er gebeurde? Waarschijnlijk knetterde het nogal. Synthetische vezels zorgen voor dat je elektrisch geladen wordt. Je staat de hele dag letterlijk onder spanning. Het is dan ook niet gek, dat als je vaak synthetische kleding draagt, je 's avonds sneller moe bent, of je letterlijk "opgefokt" voelt. Je staat tenslotte onder spanning. Stel je nu eens voor, dat je de hele dag met zon synthetische draad innig verstrengeld bent. Maar dan echt all the way... Daar moet je toch niet aan denken?
Een gesmolten plastic zak....
Nee, en de 20% wol die vaak in zo'n zogenaamde "wollen trui zit" (wat in werkelijkheid acryl of iets anders naars is: wij noemen dat hier heel oneerbiedig "gesmolten plastic zakken") is daar ook niet blij mee. Die staat ook de hele dag onder deze spanning en laat dat merken ook. Zijn vezels staan (net als jouw statische haren) recht omhoog. En dat voel je. Die arme wol krijgt de schuld, wat zijn synthetische vriend veroorzaakt. Niet eerlijk vinden wij.
Je zou voor de grap eens een pure wollen trui uit onze winkel moeten voelen....
De afgelopen week, was er een dame in de winkel, die het eigenlijk niet kon geloven. Ze is niet de enige, en waarschijnlijk zullen vele van jullie zich in haar herkennen. Ietwat sceptisch, trok ze (om mij een plezier te doen) een wollen hemd èn een wollen trui aan. En weet je, ik baal als een stekker dat ik dat moment niet op beeld heb staan.... Ze wist eigenlijk niet wat haar overkwam. Ze bleef maar zeggen: " Ja, maar ik voel echt niks...Hoe kan dat nou?" Deze wol was puur en super zacht. Niet te vergelijken met de wollen truien van vroeger. Zeker niet als het ook nog eens gemengd is met 30% zijde...
Tuurlijk kan wol in het begin een beetje prikkelig aanvoelen.
En sommige mensen zijn nou eenmaal gevoeliger dan anderen. wat helpt is, om het shirt of de trui even aan te houden. Zo kan de wol je temperatuur aan nemen en zal de vezel zich ontspannen.
Ik daag je uit! Probeer het eens!
Je vind onze wolletjes voor dames, heren, kinderen allemaal hier!
(klik op de afbeelding om direct naar de juiste afdeling te gaan)
Liefs,
Vera